Alhamdulillah, 13hb Disember 2016 yang lepas genap 30 hari cabaran ke arah hidup yang lebih sihat. Bermula hanya dengan mengurangkan minuman bergula, hinggalah ke tahap daily workout sampai cedera betis, 6kg berjaya dikurangkan.

Hasilnya banyak, sangat banyak, antaranya:

  • Berat badan sebelum ni lebih kurang 92kg, sekarang average 86kg.
  • Dulu seluar saiz 42, sekarang boleh pakai 36. Makin slim, fuyyoo!
  • Lebih mudah bangun sebelum azan subuh, dan tak rasa berat nak bangun.
  • Stamina makin meningkat, kurang penat kalau buat aktiviti fizikal.
  • Dapat kawal pengambilan gula berlebihan. Kopi takde gula? Tadak hal…
  • Daya fokus jadi lebih baik, terutama waktu pagi.
  • Makin mudah kawal perasaan nak makan junk food.
  • Kurang berdengkur masa tidur (wife yang cakap).
  • Dulu buncit macam mengandung 7 bulan, sekarang makin flat (wife jugak yang cakap).
  • Batuk, selsema atau demam makin kurang, kalau dulu setiap bulan mesti berlaku.
  • Makin hensem, hahahaha, lawak aje, okay!

Beza dulu dan sekarang

Pengurangan

Apa yang dapat dikurangkan setakat 30 hari ni ialah:

  • Air manis. Teh tarik tu dulu minuman wajib, sehari biasanya minimum 4 gelas. Sekarang, air suam atau air kosong, kalau rajin tambah perahan lemon sikit.
  • Kacang-kacang, takat 4-5 peket tu biasa aje sekali hadap. Sekali beli boleh habis RM20 lebih. Sekarang sudah stop.
  • Junk foods, macam Twisties, kerepek yang makcik makcik jual depan bank, sentiasa ada stok. Lagi pulak kat office ada jual, haish… tergoda saje. Sekarang stop sama sekali.
  • Gula-gula macam Mentos atau Kopiko, stok sentiasa ada depan mata. Sekali beli bagai nak buat kenduri sekampung. Sekarang dah stop jugak.
  • Street burger memang kegemaran, seminggu average 3-4 kali, 1 oblong kambing, 1 burger daging cheese sekali hadap. Sekarang stop terus.
  • Fast foods contohnya KFC atau McD atau yang lain, sebulan ada la 2-3 kali. Sekarang dah makin kurang, hanya pergi kalau nak melayan anak-anak yang teringin.
  • Kopi 3-in-1, minuman wajib kat rumah. Sehari boleh cecah 3-4 gelas, siap tambah gula lagi setiap kali bancuh. Sekarang sudah stop sama sekali. Jadi musuh ketat.
  • Minuman berkarbonat, Red Bull tu favorite dulu tu. Kalau time penat masa drive, 3 tin sekali hadap. Sekarang stop permanently.
  • Makan lepas Maghrib, nasik full portion dan siap tambah lagi, kalau tengah malam lapar lagi, selongkar dapur masak roti atau mee segera. Sekarang sangat jarang makan lewat malam. Kalau lapar jugak, cuba makan buah, kalau ada.
  • Jumlah karbohidrat setiap kali makan, dulu sepinggan penuh + sepinggan lagi tambah. Nafsu melampau. Sekarang sekali makan setengah pinggan aje, kalau rasa tak cukup, makan lauk tanpa nasik.
  • Heartbeat average 85/min, compared to 95/min sebelum ni. Test heartbeat masa idle, takde sebarang aktiviti fizikal.

Improvements

Antara improvements dalam kehidupan seharian:

  • Lemon, banyak vitamin C dan improve immune system. Dulu cukup anti dengan lemon ni. Nak pecah lemak punya pasal, kena redha aje la.
  • Makanan bergoreng memang favourite, tapi sekarang dah boleh layan yang panggang atau bakar, atau masak gulai ke, dan lain lain. Makin kurang cerewet bab lauk ni, tapi cerewet jugak.
  • Tak rasa berat untuk berpuasa Isnin dan Khamis, rasa seronok. Sikit sebanyak dapat kurangkan merapu meraban.
  • Sentiasa cari ruang untuk exercises; planks, squats, crunches, etc. Kalau sehari tak buat, rasa bersalah pulak.

Failed!

Yang kurang tercapai setakat ni:

  • Six packs. Bukan senang woo, kena buang lemak lemak degil kat perut dulu.
  • Join marathon. Betis ada masanya rasa sakit, nak jalan pun terasa pedih. Kesan injured masa buat aktiviti lasak kat asrama dulu kut. Kena slow down sikit pressure kat bahagian kaki.
  • Tangan belum cukup kuat untuk buat push-ups. Sekali buat maksimum dalam 10-15 aje.

Rutin Harian

So far, sepanjang 30 hari, inilah rutin yang dilalui:

  • Bangun pagi, plank 1 minit, crunches 20 x 3 set, squats 20 x 3 set.
  • Minum air kosong sebelum mandi segelas.
  • Solat sunat dan subuh awal waktu.
  • Breakfast pagi, kurangkan portion makanan. Ada time lebihkan protein.
  • Air suam dan air kosong lagi.
  • Habis morning assembly, pastikan ada segelas air suam atas meja, untuk elakkan mulut nak mengunyah makanan.
  • Waktu lunch, ada masanya solat Zuhur dulu baru pegi makan. Kali ni full portion sebab nak tahan sampai malam.
  • Air suam dan air kosong lagi ye, jangan gatai nak air manis ye!
  • Balik kerja, siap sedia ke playground dengan isteri dan anak anak, setengah jam pun cukup la.
  • Lepas maghrib, plank 1 minit, crunches 20 x 3 set, squats 20 x 3 set.
  • Sebelum tidur, plank 1 minit, crunches 20 x 3 set, squats 20 x 3 set lagi.

Kesimpulan

Kalau dulu memang target nakkan six packs, tapi dah sedar hakikat yang itu akan ambil masa yang agak lama. Boleh kalau betul betul nak, tapi kena sacrifice banyak benda dan masa. Not now.

Sekarang lebih target kepada ukur lilit badan dan improve stamina, lebih realistik. Dan juga kuatkan bahagian lower body. Badan pun terasa slim sikit. Lagi sebulan atau dua insya Allah dah boleh pakai baju saiz L.

Berat badan sekarang dah masuk fasa yang statik, naik sikit turun sikit. Sebelum ni buncit air, memang la cepat turun. Dan tak boleh nak minimal effort sangat, kena lebihkan effort sikit, baru nampak hasilnya.

Realitinya…  There’s no shortcut to success.

Seriously, bukan boleh makan ubat atau pil terus boleh kurus, okay. Jangan mimpi la. Toksah percaya pada dakyah dakyah penjual ubat kurus tu sangat, selagi tak work out, makan la seguni ubat sekalipun, sama aje. Yang makin kurus bukan perut, tapi wallet.

Jom! Ke arah hidup yang lebih sihat.